jora.punt.nl
pruimenchutney
Pruimenchutney...... mmmmmmm......lekker......
 
Ieder jaar maak ik wel een paar potten van deze chutney. En als ik eens een jaar geen tijd (geen zin) had, dan betreur ik dat later, dus toch maar weer aan de slag geweest.
Omdat ik het zelf zo lekker vind, wil ik graag dit recept met jullie delen. Wie weet doe ik er iemand een plezier mee.
 
Pruimenchutney
1 kilo (donkere) pruimen
250 gram uien
150 gram rozijnen
250 gram appels
4 (of minder, naar smaak) Spaanse pepers
4 deciliter azijn
500 gram basterdsuiker
1 theelepel zout
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel gemalen kaneel
 
Pruimen, uien en appels schoonmaken en klein snijden, de pepers in de lengte doorsnijden en in smalle reepjes snijden. Alle ingrediënten met elkaar in een grote pan aan de kook brengen. Alles moet op laag vuur minstens een uur sudderen, regelmatig omroeren om aanbranden te voorkomen, eventueel zo nu en dan een klein scheutje azijn toevoegen. Door het lange sudderproces zal de massa indikken tot een smeuïg, niet te natte "moes". Heet overdoen in goed schoongemaakte potten, die direct worden afgesloten.
Minstens een maand laten staan, dat komt de smaak ten goede.
 
Toelichting:
Sinds wij deze chutney (bijna) altijd in huis hebben, is het een onmisbare toevoeging geworden bij bijvoorbeeld varkenslappen, spruitenstamp en stamppot andijvie.
Tenslotte: de Spaanse pepers heb ik tot nu toe altijd weggelaten, maar misschien maken die de chutney juist nog lekkerder dan wij hem nu al vinden.....
 

Reacties

Carin op 05-09-2006 23:25
Ohhh dat recept klinkt lekker zeg. Ik ben lid van een kleine kook yahoor groep... mag ik die daar plaatsen, wie weet vinden ze hem daar ook heerlijk.
Joke op 05-09-2006 23:30
Natuurlijk mag dat Zwaantje .
Leuk dat je zo enthousiast reageert; ben benieuwd hoe het recept op de kookgroep ontvangen wordt.
Carin op 05-09-2006 23:31
DAT laat ik je uiteraard weten
wiebie74 op 07-09-2006 16:54
Hoi!
Klinkt goed hoor! Ik heb het recept maar even opgeslagen want dat ga ik zeker wel even uitproberen!
En ja, met zo'n digitale camere knip je inderdaad heel snel wat foto's maar ach, we hebben ook wel wat dubbele hoor, maar ach, ik zie straks wel welke versie ik bewaar... Wel een leuke bezigheid...
liefs,
Wanda
Jolanda op 01-08-2009 10:13
Kan je de pruimenchutney ook invriezen ??
Joke op 01-08-2009 10:24
Hoi Jolanda,
 
Zelf heb ik het eigenlijk nooit geprobeerd, maar na even googlen begrijp ik dat chutney ook goed ingevroren kan worden. Goed idee, ga ik de volgende keer ook doen!
 
groetjes, Joke.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Categorieën
Wat lees ik?
Ben nu aan het lezen:
 
 
 
  
 
De 15 boeken die ik het laatste las:
 
De Boekendief - Markus Zusak
Cop vs Killer - Simon de Waal
De garnalenpelster - Nilgün Yerli
HhhH - Laurent Binet
De blinde muur - Henning Mankell
Als de dood - Corine Hartman
Perfecte leugen - Emily Barr
De vijfde vrouw - Henning Mankell
Het pauperparadijs - Suzanna Jansen
De Cock en de wurger op zondag - Baantjer
Blauwe maandag - Nicci French
Vinexvrouwen - Naima El Bezaz
Een keukenmeidenroman - Kathryn Stockett
Boeman - Unni Lindell
Vaslav - Arthur Japin
 
 
Wil je mijn leesgedrag volgen?
Klik dan op onderstaand plaatje.


 
Hobbies van me die te maken hebben met boeken:
 
Ik verzamel:
- boekenweekgeschenken
- boekenleggers
- ansichtkaarten (maar dit laatste heeft natuurlijk niks met boeken te maken..... maar wel weer als het om kaarten gaat die iets met boeken en/of lezen te maken hebben.... en die spaar ik dus óók)
 
 

***
 

Mijn UFO's
 
 
Mijn AFFO's
vanaf 30-11-2010
 
X
 
Bezoekers (vanaf 29-06-09)

free counters

 
  
translation & contact
 
 
 
   
Swaps & SALs
 
 
Little houses from scrap
 
 
Flowers made: 94
Pieced together: 37
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl